tipy a triky pre rastliny

Ako pestovať snehový hrášok

Snežný hrášok mohol byť pomenovaný, pretože pri jasnom slnečnom svetle jeho svetlozelené struky vyzerajú, ako keby boli zafarbené mrazom. Jedna z najstarších zelenín, najstarší zaznamenaný hrach, sa pestoval v roku 9750 pred Kristom na thajsko-barmskej hranici. Keďže snehový hrášok je obľúbeným doplnkom ázijských jedál, tento hrášok mohol byť veľmi dobre predchodcom snežného hrachu.

Vo veľkej rodine strukovín je hrachor snežný (pisum sativum macrocarpon) hrach s plochým strukom, ktorý má struky aj semená, ktoré sú sladké a jedlé.

Snežný hrášok nie je dôležitý pre kvalitu pôdy, ale potrebuje dobrú drenáž. Semená hrachu vysádzajte asi 2 palce od seba a jeden až dva palce hlboko. Hrášok rastie najlepšie na plnom slnku, ale v oblasti, kde rastliny dostávajú v priebehu sezóny určitý tieň od poludňajšieho slnka.

Hrach je plodina v chladnom počasí. Aj keď sa hrášok snežný lepšie prispôsobí vyšším teplotám ako bežný hrášok, pre dosiahnutie najlepších výsledkov by ste mali zasiať semená hneď, ako je možné pôdu spracovať. Pre najlepšie klíčenie udržujte pôdu vlhkú, ale dávajte pozor, aby ste ju nepreliali vodou, pretože nasýtená pôda spôsobí hnilobu vašich semien. V skutočnosti najväčšie problémy, ktorým čelíte pri pestovaní hrachu, sú hniloba koreňov a múčnatka, ktoré začínajú v príliš vlhkej pôde. Keď však semená vyklíčia, rastliny je potrebné pravidelne zalievať, aby bola úroda optimálna.

Keďže ide o strukoviny, hrachor snežný netreba prihnojovať. Strukoviny si v skutočnosti vyrábajú vlastné hnojivo a často sa pestujú ako krycie plodiny, aby nahradili stratené živiny v pôde. Hrach snežný, rovnako ako väčšina odrôd hrachu, je však popínavý a najlepšie rastie s podporou mriežky, oplotenia alebo tyče.

Keď teploty dosiahnu stabilných 70 stupňov, rýchlosť rastu sa spomalí a rastliny začnú odumierať. Hrášok zberajte, keď sú struky dlhé asi tri palce, ale sú stále ploché. Snežný hrášok budete musieť použiť hneď po zbere, pretože po zbere rýchlo stráca cukor.

Leave a Comment