Bolo to predovšetkým čierne korenie, ktoré inšpirovalo väčšinu ľudí k veľkým výskumom stredoveku, vrátane objavenia Ameriky. Čierne korenie odštartovalo americký obchod s Orientom a zohralo dôležitú úlohu v prvých dňoch Spojených štátov. 23. júna 1672 sa prvý koloniálny Američan aktívne podieľal na obchodovaní s korením: Elihu Yale narodený v Bostone, ktorý neskôr dal svoje meno a bohatstvo známej univerzite, prišiel do Madrasu v Indii ako úradník britskej východnej Indie. Spoločnosť. Tam nadviazal kontakty, na ktorých vybudoval bohatstvo v korení. V roku 1780 Jonathan Carnes prelomil európsky monopol na korenie tým, že sa zaoberal priamo Východnou Indiou a priviezol loď s korením späť do Salemu v štáte Massachusetts. V rokoch 1799 až 1846 priviezli do Salemu korenie v hodnote mnohých miliónov dolárov odvážni yankeeskí kapitáni, ktorí založili americké obchodné námorníctvo.
Čierne korenie pochádza zo sušených bobúľ (nazývaných korenie) drevitého popínavého viniča. Jeho vedecký názov je Piper nigrum L. Neexistuje žiadny vzťah k strukovým paprikám, ktoré nám dávajú sladkú červenú a zelenú papriku a štipľavej paprike (chili).
Keď Kolumbus spustil kotvu v Novom svete pri hľadaní korenia, objavil čili papričky a spravil minimálne dve chyby, s ktorými stále žijeme. Mysliac si, že je v Indii, nazval domorodých Američanov Indiánmi. Pomenoval tiež čili papričky, pretože si myslel, že sú príbuzné čiernemu koreniu, Piper Nigrum, čo však nie sú. Čeľaď čili papričiek sa nazýva Capsicum.
V predkolumbovských kmeňoch Panamy používal šaman (duchovné médium) papriku v kombinácii s kakaom a tabakom, aby sa dostal do halucinačného tranzu, aby mohol cestovať do neba alebo do podsvetia. Dnes Indiáni Cuna z Panamy pália papriku, takže dráždivý dym zaženie zlých duchov počas obradu dievčenskej puberty. Za kanoe tiež vlečú šnúru papriky, aby odradili žraloky od útoku, čím poskytujú najskorší prehľad o možnom použití papriky ako repelentu proti žralokom.
V južnom Mexiku a na polostrove Yucatán sú papriky súčasťou ľudskej stravy približne od roku 7500 pred Kristom, a teda ich používanie predchádza dvom veľkým stredoamerickým civilizáciám, Mayom a Aztékom. Z pôvodného použitia ako korenie zbierané vo voľnej prírode získali papriky po domestikácii na význame a boli významnou potravinou, keď sa okolo roku 1000 pred Kristom rozvíjala kultúra Olmékov, keď Mayovia dosiahli vrchol svojej civilizácie v južnom Mexiku a na Yucatáne. Polostrov, okolo roku 500 nášho letopočtu, mali vysoko rozvinutý systém poľnohospodárstva. Možno sa pestovalo až tridsať rôznych odrôd papriky.
Americké divoké chilli papričky pravdepodobne vznikli v dnešnej Bolívii prostredníctvom vtákov, ktoré roznášali semená, a nakoniec sa rozšírili po celej Strednej a Južnej Amerike. Chilli papričky boli dominantnou súčasťou skorej americkej stravy. Archeologický záznam v Tehuacane v Mexiku juhovýchodne od Mexico City ukazuje, že divé papriky sa v Strednej Amerike jedli prinajmenšom už 7000 rokov pred Kristom a pravdepodobne boli domestikované do roku 2500 pred Kristom. Pre Inkov boli chilli papričky jedným zo štyroch bratov. mýtu o stvorení, Agar-Uchu alebo brat Chili Pepper.
Chilli papričky boli objavené, keď španielski prieskumníci prišli do Karibiku. Na ostrovoch pri Novom svete našli malé červeno sfarbené zeleninové struky, ktoré domorodci používali pri varení a ktoré dávali jedlu ostré sústo. Peter mučeník, ktorý prišiel do Ameriky s Kolumbom v roku 1493, napísal: „Existuje nespočetné množstvo druhov Agi (indiánsky názov pre papriky), ktorých odroda je známa podľa ich listov a kvetov. Niektoré boli červené, niektoré žlté, niektoré fialové, niektoré hnedé, niektoré biele. Boli všetkých tvarov a veľkostí. Jediné aromatické rastliny, ktoré Columbus našiel v západnom svete, však boli kapie: veľa Aji, (paprika papriky), ktorá je cennejšia ako čierne korenie, a nové korenie alebo pimenta, strom, ktorého listy mali tú najlepšiu vôňu klinčekov, akú som kedy poznal. stretol, takto napísal Dr. Diego Chanca z Columbusovej expedície.
Keď prieskumníci poslali semená späť do Európy, ukázalo sa, že čeľaď Capsicum v strukovinách je mimoriadne prispôsobivá. V neuveriteľne krátkom čase sa pestovanie strukov Capsicum rozšírilo takmer do všetkých častí sveta. Navyše, na mnohých miestach struky vyvinuli rôzne vlastnosti, pokiaľ ide o tvar, farbu, veľkosť a štipľavosť.
Príchod papriky z Nového sveta sa zhodoval s inváziou osmanských Turkov a mal za následok ich rozšírenie po celej strednej Európe. Vojská Suleymana Nádherného dobyli v rokoch 1516-17 Sýriu a Egypt, Juhosláviu v roku 1521 a Uhorsko v roku 1526. Rok 1526 sa zvyčajne uvádza ako dátum, kedy Turci priviezli do Uhorska papriku. Počas tejto invázie sa do krajiny Maďarov dostala nová plodina. Turci to nazývali turecké korenie, Maďari paparka, variácia na bulharské piperka, ktorá bola zas odvodená z latinského piper, pre korenie. Brilantne červený prášok, ktorý poznáme ako paprika, pochádza zo sušených strukov (plodov) rastlinného druhu Capsicum annuum L. Ako taký je súčasťou botanickej skupiny, ktorá siaha od sladkej papriky, ktorú jeme ako zeleninu, až po tie najpálivejšie. z čili. Maďarský vedec Dr. Szent Gyorgyi, ktorý v roku 1937 získal Nobelovu cenu za prácu o vitamíne C, zistil, že paprikové struky sú jedným z najbohatších zdrojov kyseliny absorbujúcej (vitamín C).
Paprika je akákoľvek solanaceózna rastlina rodu capsicum, ako je C. frutescens, obyčajná paprika v záhrade vyskytujúca sa v mnohých odrodách, od miernej až po pálivú, so štipľavými semenami uzavretými v strukovitom alebo zvoncovitom oplodí. Termín Capsicum je rodový názov zahŕňajúci dvadsať druhov a asi 300 rôznych odrôd rastlín produkujúcich mäsité zeleninové struky. Botanicky je súčasťou čeľade Solanaceae, ktorá nám dáva aj paradajky a tabak. Tri najdôležitejšie druhy papriky sú Capsicum annuum, Capsicum frutescens a Capsicum fastigiatum. V spotrebiteľských podmienkach nám rodina Capsicum dáva papriku a čili papričky.
Chilli papričky prichádzajú v mnohých rôznych tvaroch a veľkostiach, hoci všetky patria do rodu Capsicum. Existujú malé, okrúhle a červené chiltepiny, ktoré divoko rastú v Mexiku a na juhozápade a každý rok sa ich zberajú milióny na predaj na americkom trhu. Mirasol je žiarivo červená paprika, ktorá namiesto toho, aby visela z rastliny, rastie priamo hore. Habaneros sú zelené, keď nezrelé, a dozrievajú do výraznej oranžovej alebo červenej.
Leave a Comment