V Diablovej záhrade, kde prebýva lahodná príšera…
Existuje tropická rastlina pochádzajúca zo Strednej Ameriky, ktorá má niekoľko mien. Jednou z najfarebnejších prezývok je Monstera Delicisiosa alebo lahodné monštrum. Obludnú časť nie je ťažké zistiť. Nezrelé plody rastliny obsahujú kyselinu šťaveľovú. Toto pripomína mimozemské príšery vo filme Sigourney Weaver – kyselina na krv. Lahodné označenie pochádza z plne vyzretého ovocia. Keď sú plody rastliny pripravené na konzumáciu, hovorí sa, že vonia nebesky a majú chuť pripomínajúcu ovocný šalát. Zmes ananásu a banánu. Niektoré ďalšie názvy pre rastlinu sú mexický chlebovník a kobylky a divoký med. Ak ste dobrodružný jedák, vo vašej budúcnosti môže byť chutné monštrum.
Ďalším označením pre lahodnú príšeru je rastlina Swiss Cheese. Táto tropická rastlina má hlboko laločnaté listy, ktoré môžu dorásť až do šírky dvoch stôp a dĺžky troch stôp. Na zrelých listoch sa vytvárajú prirodzene sa vyskytujúce diery v celom liste, vďaka ktorým sa zdá, že dochádza k predátorstvu nejakým dravým hmyzom. Otvory sú však prirodzené. Tieto diery nás prirodzene vedú k ďalšiemu názvu rastliny, konkrétne hurikánovej rastline. Niektorí ľudia s pestrou fantáziou špekulovali, že množstvo dier v rastline zvyšuje jej schopnosť prežiť hurikán.
Vo voľnej prírode môže rastlina švajčiarskeho syra dorásť do dĺžky 20 až 30 stôp. Rastlina patrí do čeľade Arum a je to epifyt alebo vzduchovka. Takéto rastliny majú tendenciu rásť na iných rastlinách a prijímať výživu zo vzduchu, odumretých listov alebo hmyzu.
Jediný spôsob, ako získať ovocie z rastliny švajčiarskeho syra, je pestovať ju vo voľnej prírode alebo v skleníku. Rastlina má rada teplé a vlhké prostredie. Napriek tomu je švajčiarsky syr obľúbenou izbovou rastlinou. Pestovanie tejto rastliny nie je koníčkom pre neopatrných, pretože jej miazga môže dráždiť pokožku. Ako väčšina izbových rastlín by sa nemala prelievať. V skutočnosti je dobrou radou pre mnohé izbové rastliny, ak je to možné, vyhýbať sa pôde v kvetináči, pretože dobre neodteká. Použite niečo ako vermikulit. Inými slovami, nájdite niečo, čo nebude držať vodu blízko koreňov a spôsobí ich hnilobu.
Hoci rastlina švajčiarskeho syra nesie semená, zvyčajne sa rozmnožuje odrezkami. Ak chcete vidieť kvety a získať ovocie z rastliny švajčiarskeho syra, buďte pripravení počkať 12 až 14 mesiacov. Vo voľnej prírode ľudia čakajú, kým ovocie dopadne na zem, aby ho zjedli. Ak sa vám podarí plodiť rastlinu v horúcom dome, počkajte, kým jadierka plodov začnú samy od seba odchádzať. Plody pripomínajú dlhú zelenú šišku. Dozrievanie ovocia urýchlite tak, že ho zakryjete papierom, plastovou alebo hliníkovou fóliou a necháte odležať pri izbovej teplote. Ovocie bude dozrievať zdola nahor. Nie všetko dozrieva súčasne. Keďže niektorí ľudia sú alergickí alebo citliví na rôzne zložky ovocia, jedzte na vlastné riziko. Môžete sa skúsiť opýtať svojho lekára, či si myslí, že je pre vás bezpečné ho zjesť.
Niektoré ďalšie názvy pre švajčiarsky syr sú Ceriman, filodendron s delenými listami a japonský ananás.
Rastlina švajčiarskeho syra bola pestovaná v oblačných lesoch Vera Cruz. V krajinách s dažďovými pralesmi sú niekedy dlhé korene rastliny spletené dohromady, aby vytvorili povrazy alebo košíky. Predajcovia hadieho oleja tvrdia, že rastlina je liekom na artritídu a hadie uhryznutie.
Leave a Comment