aromatické rastliny

Správny spôsob zberu pažítky bez zabíjania byliniek

Chcel som sa podeliť o tento kúsok „zberových drobností“ o pažítke – cesnakovej a obyčajnej.

Počas HerbFestu som si všimol, že keď hovorím o „rezaní pažítky“, je veľa ľudí prekvapených, keď zistia, že pažítka sa nemá rezať z vrchu, ale zospodu rastlinnej základne.

Povedzme, že robíte pečený zemiak a potrebujete len kúsok pažítky, takže nechcete odrezať celú stopku, takže odrežete vrch a budete zbierať len to, čo sa chystáte použiť. To, čo ste práve urobili, bolo zabitie stonky z miesta, kde ste rezali až po zem, čo je odpad a tiež to nie je dobré pre rastlinu.

Tu je to, čo musíte urobiť…

  • Zo základne odrežte potrebný počet stoniek.
  • Teraz odrežte z hornej časti stoniek zozbierané množstvo, ktoré dnes večer potrebujete
  • Nasekajte ich, ale nekrájajte zvyšok stonky pažítky, inak uvoľníte oleje, o ktoré vám ide na chuť a vôňu
  • Vezmite zvyšné stonky a vložte do mraziaceho vrecka a vložte do mrazničky
  • Keď budete nabudúce potrebovať pažítku, vyberte stonky z mrazničky a nasekajte, z ktorého sa uvoľní olej, ktorý ste si ušetrili v stonke tým, že ste nerozrezali pri pôvodnej úrode.

Tento proces tiež povzbudí pažítku, aby rozšírila svoju základňu a vy získate rok čo rok viac pažítky.

Malo by sa tiež pamätať na to, že kvety pažítky sú jedlé kvety, ale dávajte pozor, aby ste cesnakový kvet pažítky jedli váhavo, pretože je viac cesnakový ako cesnak samotný!!

Leave a Comment